FVS_2172-samenspel-concert-keyboard-jongeren-verticaal.jpg

Eremita Zekaite

docent piano

“Muziek verbindt je hoofd met je hart.”

Kun je iets vertellen over jezelf en de manier waarop je lesgeeft?

Ik heb meer dan dertig jaar ervaring met het geven van pianoles aan kinderen en volwassenen. Geschoold in klassieke muziek, combineer ik tijdens de les graag verschillende stijlen zoals klassiek, jazz, pop en lichte muziek. Ik geef ook aandacht aan muziektheorie.


Waarom zou iemand voor jou als docent kiezen?

Ik vind een ontspannen sfeer en gevoel van veiligheid voor de leerling heel belangrijk. Naast gesprekken over de muziek, ben ik ook altijd geïnteresseerd in het leven van mijn leerlingen. Twee tot drie keer per jaar organiseer ik een concert waar ze aan deel kunnen nemen. Bij mij draait het in plaats van competitie vooral om samen muziek maken en genieten van elkaars spel.


Wat doe je buiten de muziekschool?

Naast het lesgeven bij de muziekschool, begeleid ik op de piano de kinderen van de Academie Klassiek tijdens hun optredens. Buiten de muziekschool ben ik lid van het Amsterdams Pianodocenten Kollektief (APK). Dat is een club van tien pianoleraren die onderling ervaring uitwisselen over de pianolespraktijk. We treden regelmatig op in het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) in Amsterdam Oost.


Waarom geef je graag les?

Kunst en muziek spelen een grote rol in de ontwikkeling van een kind. Het verbindt je hoofd met je hart. Dat is de reden dat ik muziek heb gestudeerd: voor mijn eigen ontwikkeling en om mijn kennis over te dragen aan anderen.


Wat is je favoriete muziekstuk of nummer?

Ik houd van ongelofelijk veel verschillende stijlen dus dat wordt een lange lijst! Maar als ik dan toch iets moet kiezen dan noem ik het Symfonisch gedicht ‘Miske’, wat ‘in het bos’ betekent. Het is van de Litouwse componist en schilder M.K.Ciurlionis.


Wat is je leukste herinnering aan een leerling?

Twintig jaar geleden gaf ik pianoles aan de vijfjarige Tijn. Op een dag kwam hij met een zelf gecomponeerde partituur van maar liefst vijf bladzijdes! De compositie had geen naam, maar er stonden heel veel noten en dynamische tekens in en was bedoeld voor viool en piano. Een vijfjarige! Ik viel zowat van mijn stoel toen ik het zag. Zoiets blijft je altijd bij.


Hoe ziet het contact met de ouder van een leerling eruit?

Tijdens de eerste les zijn ouders er altijd bij. Daarna zijn ze elke les welkom om de laatste vijf minuten van de les te komen kijken. Daarnaast krijgen ouders mijn mailadres en telefoonnummer en kunnen zo met vragen altijd bij me terecht.


Wanneer word je écht gelukkig van je werk als muziekdocent?

Wanneer ik zie dat een leerling heel erg geniet van zijn pianospel. En wanneer ik een leerling vrolijk het laatste liedje dat hij speelde hoor neuriën in de gang op weg naar huis.

 

Opleiding

Wat: Muziek Academie
Waar: Vilnius, Litouwen


Geeft les in de talen

Nederlands, Engels, Litouws, Spaans, Russisch